Nieuws

Per 24-03-2020 is mijn praktijk gesloten, tot de dreiging van het Corona-virus zodanig is verminderd dat we weer veilig dicht bij elkaar in de buurt kunnen komen. Blijf gezond, en hopelijk tot gauw!


16-03-2020 De Corona-pandemie, hoe ga ik er in mijn massagepraktijk mee om?
Sinds 15 maart j.l. zijn er nieuwe aanwijzingen van onze regering over hoe om te gaan met het Corona-virus. Omdat ik weinig klanten per dag ontvang, waar ook telkens enige tijd tussen zit, en ik met iedereen individueel het risico kan inschatten blijft mijn massagepraktijk open, zij het met aanpassingen, en die zijn als volgt:

– Je blijft tijdens je massage in buiklig, het op de rug draaien laten we achterwege, en we beperken het praten. Op deze manier is er minder kans op overdracht van spuugdeeltjes. Overdracht via de huid is niet mogelijk, dus geen zorgen daarom.
– Direct bij binnenkomst krijg je een schoon, vochtig doekje om je handen af te vegen, dit omdat ik geen kraan heb naast de voordeur waardoor handen wassen niet direct kan.
– Na iedere klant neem ik alle oppervlakken af waar mogelijk contact kan zijn geweest, zoals deurkrukken, trapleuning, deurknop, bel, w.c., enzovoorts.

En je kan er uiteraard op vertrouwen dat iedere klant een volledige, schone set handdoeken krijgt, die ik op minimaal 60 graden heb gewassen (bacteriën, virussen en schimmels gaan bij deze temperatuur dood).

Eerdere regels om thuis te blijven als jij, iemand in je huishouden, een nabije collega of iemand waar je op een andere manier contact mee hebt gehad luchtwegklachten heeft, blijven uiteraard ook gelden, zo ook als je minder dan 2 weken geleden nog hebt gereisd of bij een grote bijeenkomst ben geweest (ook een discotheek of groot café o.i.d.). Ik verzoek je dringend om dat serieus te nemen. Mocht je twijfelen, of heb je andere vragen, bel me, dan overleggen we, 06-22943014.

Heb jij of een huisgenoot COPD, of een andere aandoening die kwetsbaar maakt, dan is het beter om je afspraak af te zeggen of te verzetten.
Ook als je niks hebt maar je gewoon veiliger voelt om niet te komen ben je natuurlijk helemaal vrij je afspraak af te zeggen.

Mocht je willen weten hoe het virus zich precies gedraagt en hoe een eventuele besmetting kan verlopen dan is dit een helder artikel: https://www.smh.com.au/national/what-does-covid-19-do-to-the-body-and-what-s-it-like-to-have-the-illness-20200302-p5465a.html

Ik hoop dat we allemaal gezond door deze spannende tijd heenkomen. Laten we goed voor onszelf en daarmee voor elkaar zorgen. Het gaat er niet alleen om of je zelf een besmetting goed kan doorstaan, maar ook of je een kwetsbare ander kan besmetten.

Graag tot ziens bij je volgende afspraak!
Margriete


Aanraken is gezond!
Aanraken is essentieel voor ons mens-zijn. De mens zou als soort niet overleven als het naast voedsel, zuurstof en water niet ook zou worden aangeraakt. Zonder wezenlijk contact zouden we ziek worden. De behoefte aan te raken en aangeraakt te worden is een oerinstinct. Het is bekend dat babies die nooit aangeraakt worden, wat heel vroeger in weeshuizen soms nog wel eens gebeurde, een groeiachterstand oplopen en zelfs dood kunnen gaan! Kortom, wij hebben aanraking nodig.

Aanraking kan pijn verzachten, agressie verminderen, onze concentratie en onze lichamelijke weerstand verhogen. Door aanraking gaan onze bloeddruk en hartslag omlaag, we maken stofjes aan waar we ons fijner, rustiger en gelukkiger van gaan voelen. En we kennen waarschijnlijk ook allemaal wel dat we soms ineens in tranen kunnen uitbarsten als we omhelsd worden, terwijl we ons tot die tijd ons “groot” hielden. Aanraken brengt ons bij ons innerlijk.

Wil een aanraking helend en gezond zijn moet hij wel veilig zijn. Veilige aanraking is gewenste aanraking. Ongewenste aanraking veroorzaakt stress en angst.
Een massage kan een fijne en veilige manier zijn om aangeraakt te worden.

Sommige mensen vinden naar een masseur/masseuse gaan een te grote luxe. Of eng, want “dat is toch allemaal iets met seks”? Dat laatste is allerminst waar. Het grootste deel van masseurs en masseuses geven volkomen “veilige” massages. Juist respect en een gevoel van veiligheid zijn van het grootste belang bij een lichaamsbehandeling.

Een andere goede reden om wat vaker goed voor onszelf te zorgen is dat als we regelmatig ons stressniveau verlagen, we voorkomen dat klachten erger worden. Je wil toch geen medicijnen moeten slikken of zelfs geopereerd worden! Denk bijvoorbeeld aan RSI, een tennisarm, whiplash, of maagklachten veroorzaakt door stress waardoor we een maagzweer kunnen krijgen.

Neem eens (wat vaker) een massage. Het zal u goed doen!


De fysiologie van een triggerpoint
“De plaats in een spiervezel waar een samentrekking zich feitelijk voordoet, is een microscopische eenheid die sarcomeer wordt genoemd. In je spieren moeten miljoenen sarcomeren samentrekken om zelfs de kleinste beweging te maken. Een triggerpoint bestaat als een overmatig gestimuleerde sarcomeer niet meer in staat is zijn aangespannen toestand te veranderen.(…)
Normaliter werken de sarcomeren als kleine pompjes die samentrekken en ontspannen, zodat bloed kan circuleren door de haarvaten die voorzien in de behoefte van hun celstofwisseling. Als sarcomeren in een triggerpoint hun samentrekking behouden, stopt de bloedcirculatie in de directe omgeving. Het zuurstofgebrek en de opeenhoping van afvalstoffen die hierdoor optreden, irriteren het triggerpoint. Het triggerpoint reageert op de ontstane noodsituatie door pijnsignalen af te geven tot de hersenen de spier rust geven. Je gebruikt de spier niet meer, omdat deze zich samentrekt en strak wordt.”
Bron: Davies, C. (2009), Handboek triggerpoint-therapie: verminder zelf je pijnklachten, Haarlem, Altamira Becht BV, p.31.


Geschiedenis van de massage
Taalkundig gezien vind je de oorsprong van het woord massage terug in het Arabisch: masse (drukken), het Hebreeuws: maschesch (tasten) en het Grieks: massein (kneden).
Massage is al zo oud als de mens bestaat. Het wordt voor het eerst beschreven in China, ongeveer 3000 voor Chr. (Tuina-massage).
In het klassieke Griekenland hield Herodicus, tijdgenoot van Hippocrates, die ook wel de vader van de geneeskunde wordt genoemd, zich bezig met massage.
Ook de Romeinen kenden allerlei vormen van massage.
In het oosten ontwikkelde zich o.a. ook Shiatsu (Japan), Pidjit (Indonesië) en Ayur Vedische massage (India).
In de zeventiende eeuw krijgt massage bij ons een medische status.
In het begin van de 19e eeuw ontwikkelt Per Hendrik Ling de Zweedse massage.
In Nederland bracht Johann Georg Metzger de massage opnieuw onder de aandacht en in Duitsland verscheen een boek over massagetechnieken. Dit was een nieuw begin van de toepassing van massage in West-Europa.

Sindsdien is massage langzaamaan steeds bekender en algemener geworden in Nederland. Veel sportclubs hebben een sportmasseur en de afgelopen 20 jaar heeft de wellness-branche verschillende soorten massage bekend en laagdrempelig gemaakt onder een groot publiek.

margrietes handen handdoeken